Skip to content

Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra

XIII. CZÁRÁN GYULA NYOMÁBAN TELJESITMÉNYTÚRA

   Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt az biztos hallott már Czárán Gyuláról és munkásságáról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a kárpátok legkalandosabb túraútvonalain túrázhatunk. Hogy a személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön ezért 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett, de mégis a természetjáró társadalomban kevésbé ismert Királyerdőben, megszerveztük az első Czárán Gyula emlék és teljesítménytúrát. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy Czárán Gyula neve és munkássága nem merüljön feledésbe.
   A Bihar- és Vlegyásza-hegység árnyékában kialakult Királyerdő-hegység az idők folyamán nem ismert túl nagy felkapottságot, amihez talán a hegység alacsony tengerszintfeletti magassága is hozzájárult pedig nagyon sok szép látványossággal büszkélkedik, ilyenek például a Révi-szoros, a Révi-csepkőbarlang, Szelek-barlangja, a Tízfalusi-karsztfennsík és a Jád-völgye.
Boldogok vagyunk, hogy az idén is sikerül megrendeznünk a Czárán Gyula teljesítménytúrát mely ebben az évben is három útvonal közül választhatnak az érdeklődők.

PROGRAM

A  XIII. Czárán  Gyula nyomában teljesítmenytúrára  bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni, vállalkozó típus és szeretne egy ilyen jellegű vetélkedőn résztvenni.

Rajt és a cél:
Rév vasúti megállótól 10 percnyire a Cori-Men kemping udvarán.

Link: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=nouvlgpaapncsqig

Felszerelés:
  ajánlott túrabakancs (néhol a terep sziklás, meredek, kőfolyásos), réteges túraöltözék, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, térkép (ajánljuk a Dimaptól a Királyerdő-hegység térképet).


 Túra nehézsége:

   az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrára kell számítani.

 A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók-ereszkedők okozhatják. Gyakorlott túrázóknak és teljesítménytúrázóknak nem jelenthet gondot.

FIGYELEM

A rövid túrán való részvételt a hirtelen kaptatók és a sziklás terep miatt 8 éves kor alatti gyerekeknek nem ajánljuk!  

Indítási idő:

6 km: 10-11 óra között 

15 km: 9-11 óra között 

25 km: 8-10 óra között


Nevezési díj: a helyszínen 30 lej/fő (2100 ft/fő)

Táv: 6/ 15/ 25 km

Szintidő: 4/ 7/10 óra.

Szintemelkedés: 290 m/ 710 m/ 1100 m

Díjazás: oklevél, hűtőmágnes.

Szolgáltatások, amelyek benne foglaltatnak a nevezési díjban: tájékoztató füzet, térkép, ásványvíz, zsíros kenyér, lekváros kenyér, édesség, csomagmegőrzés, meleg étel a célban, oklevél, hűtőmágnes.

Útvonal:
– 6 km: RAJT, Révi kemping – betonhíd – Révi-szoros – 1 EP. Zichy barlang – Zichy-barlang vasúti megálló – 2.EP. Kereszt kilátó – Révi focipálya – CÉL, Révi kemping

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=arygeghbnmdyngna

– 15 km: RAJT, Révi kemping – Révi-szoros – Devence barlangok (380 m) – Püspök kilátó (400 m) – 1.EP. Pap-hegy tisztás – 2.EP. Pozsorita – 3.EP. Győzelem-barlang – Vársonkolyos – 2.EP. Kereszt kilátó – Révi focipálya – CÉL, Révi kemping

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=gycgaaqetfojuavd

– 25 km: RAJT, Révi kemping – Révi-szoros – Devence barlangok – Püspök kilátó – Tizfalusi karsztfennsík – 1.EP. Pokol barlang – 2.EP. Pozsorita – 3.EP. Győzelem-barlang – Vársonkolyos – Betonút – kilátó – Misid-völgye – 1.Függőhíd – 4.EP. Nagy Magyar-barlang – 2.Függőhíd – 5.EP. Sonkolyosi kemping – Kőfolyás – Zichy-kastély – Sonkolyos – Köröspart – Révi-szoros – 6.EP. Kereszt kilátó – Révi focipálya – CÉL, Révi kemping

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=diejhtnifdgraxmn

FIGYELEM!
A rendezők fenntartják a jogot, hogy veszélyhelyzetben az útvonalat módosítsák, illetve a rendezvényt félbeszakítják.
Az útvonal végig a Királyerdő területén, illetve a Sebes-körös szurdokvölgyében, jelzett turistautakon halad, melyekről letérni nem ajánlott. Az útvonal nagy forgalmú közutat nem érint. Az útvonal követését szükség szerint kiegészítő jelzésekkel (szalagokkal, irányjelző táblákkal, festett pontokkal) segítjük.

Útvonal ellenőrzés:
Az útvonalon ellenőrzőpontokat jelölünk ki és üzemeltetünk. A kiírásban megadott útvonalról nem ajánlott letérni.

Egészségügyi ellátás, elsősegély:
A teljesítménytúra időtartama alatt szakképzett elsősegélynyújtó (HEGYIMENTŐ SZOLGÁLAT) áll készenlétben. A résztvevőknek azonban tudomásul kell venni, hogy a terep jellege, adottságai miatt az elsősegélynyújtó kijutása egy esetleges sérülés helyszínére időigényes lehet. Minden résztvevőnek kötelessége kiemelten ügyelni saját testi épségére, és ha szükséges, segítenie az esetleg balesetet szenvedett sporttársának.

Felelősség:
A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik, és sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. Bármely résztevő felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért, károkért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.

Szerzői jogok:
A rendezvényen a résztvevőkről fényképek, videofelvételek készülhetnek. A fényképek, videofelvételek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.

Szállás:
 A túra előtt és után is tudunk szállást biztosítani a rajt-cél közelében, csak előzetes igénylés alapján, külön díjazás ellenében,  illetve saját sátorban a rajt – cél közvetlen közelében. Szállásfoglalás igényét  a czaran.nyomaban@gmail email címre várjuk.