CZÁRÁN GYULA NYOMÁBAN TELJESÍTMÉNYTÚRA

XII. CZÁRÁN GYULA NYOMÁBAN TELJESÍTMÉNYTÚRA

Az idén a rövid és hosszú útvonal mellett egy családi útvonallal is kedveskedünk! 🙂

A  XII. Czárán  Gyula nyomában teljesítmenytúrára  bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni, vállalkozó tipus és szeretne egy ilyen jellegű vetélkedőn résztvenni.

A feladat, szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a nehézségeket melyeket a természet állít eléjük. Az utat még élvezetesebbé teszi a táj lenyűgöző szépsége. A túra  által mindenki felmérheti fizikai erőnlétét, tájékozódási képességét. Induláskor minden nevező kap egy kis füzetet, melyben le van írva az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép is megtalálható benne. A túra során a résztvevőknek ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol egy kis aprósággal kedveskednek nekik a szervezők. Igény szerint házi készítésű zsíros és lekváros kenyeret kap mindenki, tepertőt, füstölt szalonnát, és egy kis édességet a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg bográcsost is kapnak.
Három útvonal közül választhatnak a résztvevők: 6,5 egy 20 illetve egy 30 kilométeres táv közül.

Rajt és a cél:
Vársonkolyos (Suncuius) vasúti megállótól 3 percnyire (300 m) a Kék panzió udvarán. 

Online térkép:
Rajt: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=elfyjjikubwkwegg

Felszerelés:
ajánlott túrabakancs (néhol a terep sziklás, meredek, kőfolyásos), réteges túraöltözék, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, térkép (ajánljuk a Dimaptól a Királyerdő-hegység térképet).

Túra nehézsége: az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrára kell számítani. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Gyakorlott túrázóknak és teljesítménytúrázóknak nem jelenthet gondot.

Indítási idő:

6,5 km: 10-11 óra között 

20 km: 9-11 óra között 

 30 km: 8-10 óra között

Nevezési díj: a 6,5 km távon 15 lej/fő (1000 ft/fő), a 20 és a 30 km távon 30 lej/fő (2100 ft/fő).

Táv: 6,5 km/ 20 km/ 30 km

Szintidő: 4/ 7/10 óra.

Szintemelkedés: 195 m/ 850 m/ 1265 m

Díjazás: oklevél, hűtőmágnes.

Szolgáltatások, amelyek benne foglaltatnak a nevezési díjban: tájékoztató füzet, térkép, elsősegélynyújtás, két helyen frissítő illetve etető pont, csomagmegőrzés, mosdási lehetőség, meleg étel a célban, oklevél, hűtőmágnes.

Útvonal:

– 6,5 km: RAJT, Kék panzió (298 m) – betonút, kilátó – kemping (1.EP. – 305 m) – függőhíd – Nagy Magyar barlang (2.EP. – 310 m) – függőhíd – Zichy kastély – Sonkolyos – CÉL, Kék panzió.

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=ghvwhrxfxbczduxt   

– 20 km: RAJT, Sonkolyos, Kék panzió (298 m) – Betonút – Kilátó – Kemping (1.EP. – 305 m) – függőhíd – Nagy Magyar barlang (2.EP. – 310 m) – Függőhíd – Misid völgye – Misid völgye letérő (392 m) – Betonút – Győzelem-barlang (3.EP. – 380 m) – Pozsorita (4.EP. – 620 m) – Révi-szoros bal oldali gerince – Püspök kilátó (400 m) – Devence barlangok (350 m) – Zichy barlang (5.EP. – 320 m) – Zichy barlang vasúti megálló – Köröspart – Sonkolyos – CÉL, Kék panzió. 

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=ewxjimmdeofdormg

– 30 km: RAJT, Sonkolyos, Kék panzió (298 m) – Kemping (1.EP. – 305 m) – függőhíd, Nagy Magyar barlang (2.EP. – 310 m) – függőhíd – Misid völgye – Misid völgye letérő (392 m) – Beton út – Győzelem-barlang (3.EP. – 380 m) – Pozsorita (4.EP. – 620 m) – Pokol barlang (5.EP. – 570 m) – Tízfalusi karsztfennsík (600 m) – Püspök kilátó! (400 m) – Devence barlangok (350 m) – Zichy barlang (6.EP. – 320 m) – Köröspart – Révi focipálya (300 m) – Révi-szoros jobb oldali gerince – Kereszt kilátó (7.EP. – 440 m) – Magura tető (550 m) – Meredek ereszkedő, kőfolyás!!! – Köröspart – Sonkolyos, CÉL, Kék panzió.

Online térkép: https://www.gpsies.com/map.do?fileId=ozrcxqilnvhpgojr

FIGYELEM!
A rendezők fenntartják a jogot, hogy veszélyhelyzetben az útvonalat módosítsák, illetve a rendezvényt félbeszakítják.
Az útvonal végig a Királyerdő területén, illetve a Sebes-körös szurdokvölgyében, jelzett turistautakon halad, melyekről letérni nem ajánlott. Az útvonal nagy forgalmú közutat nem érint. Az útvonal követését szükség szerint kiegészítő jelzésekkel (szalagokkal, irányjelző táblákkal, festett pontokkal) segítjük.

Útvonal ellenőrzés:
Az útvonalon ellenőrzőpontokat jelölünk ki és üzemeltetünk. A kiírásban megadott útvonalról nem ajánlott letérni!

Egészségügyi ellátás, elsősegély:
A teljesítménytúra időtartama alatt szakképzett elsősegélynyújtó (HEGYIMENTŐ SZOLGÁLAT) áll készenlétben. A résztvevőknek azonban tudomásul kell venni, hogy a terep jellege, adottságai miatt az elsősegélynyújtó kijutása egy esetleges sérülés helyszínére időigényes lehet. Minden résztvevőnek kötelessége kiemelten ügyelni saját testi épségére, és ha szükséges, segítenie az esetleg balesetet szenvedett sporttársának.

Felelősség:
A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik. A sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. Bármely résztvevő felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért, károkért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.

Szerzői jogok:
A rendezvényen a résztvevőkről fényképek, videofelvételek készülhetnek. A fényképek, videofelvételek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.

Szállás:
 A túra előtt és után is tudunk szállást biztosítani a rajt-célban, csak előzetes igénylés alapján, külön díjazás ellenében,  illetve saját sátorban a rajt-cél közvetlen közelében. Szállásfoglalás igényét  a czaran.nyomaban@gmail email címre várjuk.

A szállás ára 40 lej/fő (3000ft).

Link: http://www.infotourism.info/hu/szallashely/310 vagy http://perla.liketosmile.com/